Biomarkerek

Biomarker definíciók

A biomarkerek olyan mérhető jelzőanyagok, amelyek meghatározott csoportok pontos, reprodukálható és objektív elkülönítésére alkalmasak. A biomarkereket a legkülönbözőbb célokra használják, pl. túlélés becslése (prognosztikai markerek), terápiás válasz előre jelzése (prediktív markerek), betegség kimenetelének követése (monitorozó markerek), tumortípus azonosítása (diagnosztikai markerek). Az onkológiában a biomarkerek legfontosabb feladata az, hogy adott betegnél jelezze a várható terápiás választ, a legkedvezőbb toxicitással (azaz segítsen kiválasztani adott tumorral szembeni legoptimálisabb kezelést).

(Kopper L, 2016)

Biológiai marker (biomarker): egy olyan tulajdonság, melyet objektíven lehet mérni, és amely indikátora lehet a normális biológiai folyamatoknak, patológiás folyamatoknak vagy egy terápiára adott farmakológiai válasznak.

(Antal-Szalmás P, 2015 – NIH 2001 fordítás)

A biomarker egy olyan szubsztancia, amely objektíven mérhető és értékelhető, mintegy indikátorként szolgál a normál és kóros folyamatok, farmakológiai reakciók mérése során. Mérésükkel számos, klinikai gyakorlatban használt  vizsgálatot végeznek, továbbá használják az egészségi állapot mérésére, vagy betegségek kialakulásának előrejelzésére. Napjainkban sokféle biomarkert használnak a klinikai gyakorlatban. Az ideális biomarkerek egyszerűen és biztonságosan mérhetőek, követésük költséghatékony, kezeléssel befolyásolhatóak, nemek és etnikai csoportok között is megegyeznek.

(Krucsó M, 2015)

A daganatok precíz kategorizálása, a progresszió, agresszivitás előrejelzése és a terápiatervezés egyaránt használ biomarkereket. Biomarker annyit tesz, mint egy objektíven mérhető indikátora valamilyen biológiai folyamatnak vagy terápiás beavatkozásra adott válasznak. A biomarkerek kategorizálása azonban nem egyértelmű.

(Pénzváltó Zs, 2014)

 

Scroll Up