Emlőrák, rosszindulatú, de gyógyítható

Milyen betegség az emlőrák?

Az emlőrák sajnos elég súlyos betegség, de a szervezett mammográfiás szűrésnek, korszerű képalkotó vizsgálatoknak és innovatív kezeléseknek köszönhetően szerencsére egyre ritkábban végzetes. A modern társadalmakban a nők között az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség: Magyarországon évente nagyjából 8000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak.​

Kialakulása szerint megkülönböztetünk familiáris (örökletes) és sporadikus emlőrákot. Egyes családokban halmozódnak a daganatos megbetegedések. Ennek részben genetikai oka lehet (BRCA1/2, TP53, PALB2, PTEN, STK11, CDH1, …). Az esetek kb. 5%-a vezethető vissza a szülőktől örökölt csíravonal mutációra, a familiáris emlőrákok feléért a BRCA1 és/vagy BRCA2 mutációk felelősek (Szentmártoni, 2017)

Más esetekben a genetikai elváltozás diagnosztizásálásának hiánya ellenére több emlőrákos is van közeli rokonságon belül. Még nem ismert hajlamosító gének, epigenetikai eltérések és olyan komplex fehérje kölcsönhatások állhatnak a háttérben, melyekről jelenleg nem sokat tudunk.

​A sporadikus (azaz nem örökletes, hanem szerzett) emlőrák főbb jellemzői a családi halmozódás hiánya, az inkább idősebb korban történő megbetegedés és a gyakori hormonreceptor-pozitivitás. A sporadikus emlőrák multifaktoriális betegség: kialakulásához sok tényező járul(hat) hozzá. Ezek mutagén kölcsönhatásairól még nem tudunk eleget ahhoz, hogy a folyamatot pontosan modellezzük és hatékony közbeavatkozással megakadályozzuk az invazív emlődaganatok létrejöttét.

Személyre szabott betegút

emlőrák betegút a gyógyuláshoz

Az emlőrák nem egy triviális betegség, hanem egy heterogén betegségcsoport, melynek gyógyítása minden egyes betegnél egyedi elemzést, alapos körültekintést és sorozatos jó döntéseket igényel. A legcélszerűbb terápia és betegút kiválasztásában rendkívül nagy szerepet játszanak a modern vizsgálatok és a különböző biomarkerek.

Megfelelő betegnél, megfelelő időben, megfelelő vizsgálattal meghatározott, megfelelő biomarkerek életet menthetnek! Ha ez ügyben több információt szeretne, akkor érdeklődjön betegtársaitól, kérdezzen orvosaitól – és írjon nekünk!

Az internetről származó információforrásokkal kapcsolatban ambivalensek vagyunk. Egyrészről nagyon sok hasznos és releváns cikk található a weben. Ugyanakkor viszont iszonyatos mennyiségű szakmainak tűnő (de nem az!), áltudományos, becsapós anyag is elérhető pár kattintással a világhálón. Aki nem járatos a tudomány világában, az sajnos nem igazán tudja elkülöníteni az “ocsút a búzától”.

Ha kétségei vannak bizonyos állítások (ál)tudományos jellegéről, kérdezze meg nyugodtan tőlünk!

emlőrák gyógyulását befolyásoló tényezők
Scroll Up