Emlőrák prevenció

Ha tudnánk hogyan előzhetjük meg az emlőrákot, akkor nem halna meg évente több, mint 2’000 nő ebben a betegségben Magyarországon.  Ez a szomorú tény ugyanakkor nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk az emlőrák – és általában a daganatok – elkerülése céljából. Először is célszerű követni az Európai Rákellenes Kódex ajánlásait. Fontos a rendszeres fizikai vizsgálat és a szervezett emlőrákszűrésen való megjelenés (elsősorban mammográfia/tomoszintézis és ultrahang valamint mágneses rezonancia indokolt esetben) – különösen a magas rizikójú nők esetében.

További jelentős  kockázatcsökkentési lehetőség a kemoprevenció, anti-ösztrogén hatású tablettákkal.  Családi halmozódás és genetikai mutáció esetén megfontolást érdemel a rizikócsökkentő bilaterális masztektómia és petefészek-petevezeték eltávolítás.  Ezek a beavatkozások természetesen csak körültekintő orvosi szakvélemények, valamint jól átgondolt személyes/családi döntést követően kerülhetnek alkalmazásra.

Nincs egyetlen, mindenki számára egyformán optimális megoldás.  Érdeklődjön, tájékozódjon, és konzultáljon több szakemberrel is – valamint írjon nekünk, ha további részletekre kíváncsi.

 

mellrák megelőzése Prevenció magas rizikójú nőknél Kemoprevenció SERM-ek: tamoxifen, raloxifene, lasofoxifene AI-ok: exemestane, anastrozole, letrozole Rizikócsökkentő (profilaktikus) műtét bilaterális masztektómia(kb. 95% biztonság) bilaterális petefészek-petevezeték eltávolítás(kb. 55% biztonság) Korai felismerés: intenzív szűrés Emlők önvizsgálata, klinikai vizsgálata Gyakoribb mammográfia, ultrahang, MRI Életviteli szempontok Fokozott odafigyelés az egészségre

 

 

 

 

 

 

Az egészséges étkezés, megfelelő súlykontroll és fizikai aktivitás csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát! zsírmentes testtömeg gyulladásos biomarkerek obezitás elhízás diéta zsírtömeg mozgás sportolás fizikai aktivitás inzulin felhasználás ösztrogénszint

 

Scroll Up