Sugárterápia

Emlőrák sugárterápiájával kapcsolatos döntési szempontok , Betegadatok Életkor, nem Általános állapot Társbetegségek Dohányzás, alkohol Testsúly, BMI Emlőparaméterek Biomarkerek, Sugárterápia Igen vagy nem? - indikációk - kontraindikációk Ki? Hol? Mikor? Mivel? Kuratív vagy palliatív? WBI vagy APERT? Boost vagy sem? Modalitás Teleterápia (EBRT) - 3D konformális - intenzitásmodulált - képvezérelt - sztereotaxiás Közelterápia (BT) Intraoperatív (IORT), Toxicitás Korai, késői Sugárérzékenyítés - hipertermia - kemoradioterápia Szerv védő technikák - légzésvezérlés - hasonfekvés - protonterápia, Áttétek, Emlőtumor Méret, alak Differenciáltság Elhelyezkedés Többgócúság Morfológiai altípus Molekuláris altípus In situ komponens

 

 

 

 

 

Képvezérelt sugárterápia alkalmazása

Frakciók közötti (interfraction) elmozdulás

– EPID (lineáris gyorsító)
– Sztereoszkópiás röntgen (anatómia, markerek)
– Ultrahang alapú rendszer
– CT (kV, MV)
– Optikai, video, RF

Frakció közbeni (intrafraction) elmozdulás

– Sztereoszkópiás röntgen (tumor követés, kapuzás)
– EPID + „on-board” kV-os rendszer
– MV-os képalkotás (spirális Tomotherapy)
– RF-s rendszer (Calypso)

(Ágoston P, 2018)

Az intenzitásmodulált sugárterápia (IMRT) klinikai alkalmazásához szükséges a különböző céltérfogatok és a védendő szervek pontos meghatározása. A biztonságos kezelés nélkülözhetetlen eleme a képvezérelt sugárterápia (IGRT, image-guided radiation therapy), melynek alkalmazása alapján információkat szerzünk a betegbeállítás pontosságáról és a daganat térbeli helyzetéről, és ez alapján pontosítjuk a dózisleadást. Továbbá követhetjük a szervek mozgását, csökkenthetjük a céltérfogat biztonsági margójának nagyságát, és ezzel az ép szövetek és védendő szervek dózisterhelését.

Az IGRT-nek fontos szerepe van az adaptív sugárterápiában is, ahol a kezelés hatására bekövetkező céltérfogat-változás és a kritikus szervek térfogatváltozásának a követése, és a dózisterhelés ebből eredő változásának a korrekciója a cél.

(Király R és mtsai, 2019)

A képvezérelt sugárterápia (Image Guided Radiation Therapy  IGRT) alapja, hogy a teljes terápia alatt rendszeres képalkotással ellenőrizzük a beteg, illetve a céltérfogat helyzetét, ezáltal az esetlegesen fellépő hibák korrigálhatóak. A beteg beállításának pontosítása lehetővé teszi, hogy a dózist a tumor térfogatára összpontosítsuk, így a védendő szerveket ért káros sugárzás lecsökkenthető.

Az IGRT előnye, hogy kiszűri a térbeli pontatlanságokat, amelyet a páciens pozicionálási hibája illetve anatómiai változások okozhatnak a kezelés ideje alatt. Képalkotást végezhetnek az adott frakció előtt, közben és után is.

IGRT-nél többféle képalkotási modalitást alkalmaznak:
– 2D-s röntgen (kilovoltos, Megavoltos);
– 3D-s röntgen (kilovoltos és Megavoltos: spirál CT vagy kúpsugaras CT);
– más képalkotó módszerek (például ultrahang, MRI, optikai leképező rendszerek).

(Tatai-Szabó D, 2016)

emlődaganat, mellrák, sugárterápia, radioterápia, brachyterápia, közelterápia, teleterápia, Intenzitásmodulált sugárterápia (IMRT), Képvezérelt sugárkezelés

Scroll Up