TNM stádiumbeosztás (staging)

A TNM stádiumbeosztás (staging) a rákos betegek tumorterhelésének mértékét mutatja. Jelentős hatással van az életkilátásokra, és ennek megfelelően befolyásolja a klinikai kezelést is.  Megállapítása az alábbi három klinikopatológiai biomarker nemzetközileg elfogadott irányelvek (pl. AJCC, UICC) szerinti meghatározásán alapul:

T: A primer tumor klinikai stádiumát jelzi.  Nagyobb méretű és agresszíven terjeszkedő daganathoz nagyobb mérőszám tartozik.

N: A daganathoz közeli nyirokcsomók malignáns érintettségéről ad tájékoztatást.  Nagyobb mérőszám előrehaladottabb betegséget jelez.

M: A stádiumfelmérés kritikus jelentőségű bináris változója – az áttétek jelenlétét vagy hiányát definiálja. Minősítése M1, ha van távoli metasztázis, és M0, ha nincs.   A szövettani és/vagy képalkotó vizsgálattal egyértelműen igazolt áttétes betegek a T és N állapottól függetlenül mindig Stage IV, azaz négyes stádiumú besorolást kapnak.

Mellrákos betegek stádiumbeosztását az alábbi táblázat, valamint a további szemléltető ábrák mutatják.  Nem invazív emlőrák (duktális in situ karcinóma) nullás besorolást kap.   I-es és II-es stádium esetén korai emlőrákról beszélünk.  A III-as stádium már helyileg előrehaladottnak számít (és néha a IIB is), Stage IV esetén pedig késői stádiumról beszélünk.

 

Scroll Up