Tumorszövet-biopszia

      Invazív (tumorszövet) biopszia

  • Vékonytű biopszia (aspirációs citológia)

  • Vastagtű biopszia (szövethenger “core” biopszia)

  • Vákuumasszociált biopszia (Mammotome)

  • Sebészi biopszia (nyílt feltárás/diagnosztikus bemetszés)

Vékonytű biopszia (aspirációs citológia)

Angolul: Fine Needle Aspiration (FNA), FNA Cytology (FNAC), FNA Biopsy (FNAB)

Az egyik legalapvetőbb mintavételi eljárás. Lehetővé teszi az emlők  fizikális vizsgálata során vagy a képalkotó felvételeken észlelt csomók gyors és egyszerű diagnosztizálását. Kiválóan megfelel feltételezhetően jóindulatú ciszták leürítésére. Gyakran használják nyirokcsomó-áttétek ellenőrzésére is (axillary staging). Az érzéstelenítés nélkül végezhető beavatkozáshoz aspirációs pisztolyt, egyszer használatos gumiperemes fecskendőt (10 vagy 20 ml) és vékony tűt (22 G – 23 G: 0,6 – 0,7 mm külső átmérő) használnak.  A tű megfelelő helyre történő bejuttatását célszerűen megválasztott képalkotó módszerrel (mammográfia, ultrahang, MR) segítik.  Beszúrás után vákuum segítségével a gyanús képletből sejteket és extracelluláris váladékot (vér, nyák, kolloid stb.) szívnak ki.  A kinyert anyagot tárgylemezre fújják, fixálják (96%-os alkohol vagy éter és alkohol 1:1 arányú keveréke), majd a kenetet megfestik és mikroszkóppal megvizsgálják.   Elsősorban az egyes sejtek, sejtcsoportok morfológiája alapján lehet következtetni a dignitásra – bár bizonyos esetekben sajnos hibásan. Egy munkaigényesebb, de részletesebb elemzést nyújtó lehetőség a formalinos fixálás utáni beágyazás, sejtblokk készítés.

Vastagtű biopszia (szövethenger “core” biopszia)

Angolul: Core Needle Biopsy (CNB)

Standard eljárás nem tapintható daganatgyanús elváltozások, mikromeszesedések kiértékelésére.  Invazívabb a vékonytű biopsziánál, ezért csak érzéstelenítés mellett alkalmazható.  A vastag tűt (14 G – 18 G: 1,2 – 2,1 mm külső átmérő) a bőrön ejtett kis metszésen keresztül mintavevő pisztollyal juttatják be a kívánt területre. A pontos célzást elsősorban ultrahang-vezérlés biztosítja.  Ha nincs tapintható csomó, és az elváltozás csak mammogramon látszik, akkor sztereotaxiás mammográfiát használnak erre a célra.  Amennyiben a malignitás gyanúja csak mágneses rezonancia vizsgálat alapján merült fel, akkor a mintavételhez MR-vezérlés szükséges.

Daganatból általában több, kb. 1-2 mm vastag és 10-20 mm hosszú szövethengert is kiemelnek. A beavatkozást követően az eltávolított minták centrumában jelölőklipet helyeznek el a későbbi azonosítás céljából.  Mikromeszesedések kiértékeléséhez külön mintákat vesznek specimen radiográfiához.  A kinyert szövetanyagokat patológiai laboratóriumba szállítják, formalinban fixálják, áttekintik makroszkópiailag, majd paraffinba ágyazzák, metszeteket készítenek, azokat megfestik és kielemzik.

Magas emlőrákrák kockázatú léziók core biopsziás diagnosztizálása esetén (ADH, ALH, LCIS, DCIS) felmerül a lehetőség, hogy invazív karcinóma is jelen van, csak nem került detektálásra. Későbbi műtét esetén derül csak ki, hogy át kell-e minősíteni ezeket a diagnózisokat (malignáns upgrading/upstaging). A találati arányok maximalizálása, valamint a túlkezelés (fölösleges sebészi beavatkozás) és alulkezelés (szükséges műtét/kezelés elmaradása) minimalizálása az orvos team részéről nagy gondosságot, figyelmet és tapasztalatot igényel.  A teljes mértékű optimalizálás egyelőre még túl nehéz feladat, és ebből adódóan jelenleg is aktív kutatási-fejlesztési terület.

Vákuumasszociált biopszia (Mammotome)

Angolul: Vacuum-assisted Biopsy (VAB), VA Breast Biopsy (VABB), VA Core Biopsy (VACB)

A legmegbízhatóbb biopsziás technika ellentmondásos leletek preoperatív tisztázására. Jól használható mikromeszesedések és szerkezeti torzulások, valamint mágneses rezonanciás vizsgálattal kimutatott elváltozások meghatározására. Vákuumos pisztoly és vastagabb tű alkalmazásával (8 G – 11 G:  3,1 – 4,3 mm külső átmérő) sokkal nagyobb szövethengerek emelhetők ki a vizsgált területről. Bár a beavatkozás invazívabb a core biopsziánál, mégsem jár sokkal nagyobb vérzéssel vagy komolyabb szövődményekkel.

Sebészi biopszia (nyílt feltárás)

Angolul: Surgical biopsy

Invazív, esetenként komoly mellékhatásokkal járó beavatkozás, melyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek el.

Scroll Up