Okozhat-e a Covid-19 rosszindulatú daganatos betegséget?

Kétszer is írtunk már ezen az oldalon a Covid-19 fertőzés onkológiai vonatkozásairól – 2020.11.14. és 2020.12.22. Elgondolkoztunk azon is, hogy a koronavírus járványban megbetegedett és abból meggyógyult betegek vajon nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve egy későbbi rákos megbetegedést illetően. Mivel ezzel az új világjárvánnyal kapcsolatban nincsenek ilyen jellegű tapasztalatok, ezért csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni.
Utánanéztünk, hogy publikáltak-e már ilyen jellegű cikket az elmúlt évben. Néhányan érintették a kérdést, de nem bocsátkoztak elemzésbe. Volt olyan szerző is, aki röviden elintézte a választ azzal, hogy mivel a COVID-19 nem onkogén vírus (mint például Hepatitis B Vírus, HBV, vagy a Humán Papillomavírusok, HPV) ezért kicsi az esélye annak, hogy daganatkeltő hatása lenne.
Találtunk viszont egy német tanulmányt, melyben müncheni kutatók részletesen kifejtették véleményüket a COVID-19 és a rákbetegség összefüggésével kapcsolatban. A mellékelt ábra forrása is az ő munkájuk, melyben érzékeltetik, hogy az onkológiai kezelés alatt álló betegek nagyobb veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben.
A fordított reláció, miszerint valószínűbb-e hosszú távon azoknak a rákos megbetegedése, akik megfertőződtek COVID-19-el, egyelőre természetesen még kérdéses. A gyulladásos folyamatok esetleges karcinogén hatására azért jó lesz odafigyelni a jövőben minden érintettnek – kezelőorvosnak és páciensnek egyaránt …
Végezetül azért megjegyezzük, hogy mindenekelőtt próbáljuk meg elkerülni a vírusfertőzést: hordjunk maszkot, tartsunk távolságot – és éljünk az ajánlott védőoltás adta védelmi lehetőséggel!
Forrás: Geisslinger F, Vollmar AM, Bartel K. Cancer Patients Have a Higher Risk Regarding COVID-19 – and Vice Versa? Pharmaceuticals (Basel). 2020;13(7):143. Published 2020 Jul 6.

About the Author: Rosta Tímea

Scroll Up